Børge R. Christensen
Børge Rosgaard Christensen (1931-1989) er i edb-kredse bedst kendt for at være faderen til programmeringssproget COMAL, men var også aktiv med kunstsproget Interlingua.
Børge valgte efter at have læst på Polyteknisk Læreanstalt at uddanne sig til lærer. Han arbejdede derefter nogle år i Folkeskolen, og i 1971 blev han cand. scient. i matematik og fysik og ansat ved Tønder Statsseminarium. Her blev han i 1980 studielektor.
I 1972 fik seminariet en Data General Nova 1200 minicomputer. Børge var sat til at undervise i programmering, men fandt BASIC så ustruktureret, at han ledte efter et alternativ. Børge Christensen mødte Benedict Løfstedt på Aarhus Universitets Datalogiske afdeling (DAIMI) og drøftede problemet. Benedict henviste til det nye sprog Pascal som en mulighed.
I 1973-1974 startede han sammen med Benedict Løfstedt udviklingen af udvidelser til BASIC. Disse udvidelser skulle senere blive til et nyt programmeringssprog ved navn COMAL (COMmon Algorithmic Language).
Børge R. Christensen var en kendt lærebogsforfatter inden for datalære og matematik, og han blev kendt af den større offentlighed da han i kritiserede skolernes indkøb af edb-udstyr som en stor fejlinvestering.
I 1984 blev Niels Ivar Bech prisen uddelt første gang og den gik til Børge R. Christensen for sit arbejde omkring edb og undervisning med udbredelse og perfektionering af COMAL.
Børge R. Christensen grundlagde i midten af 80'erne Institut for Teoretisk og Anvendt Informatik (ITAI) i Tønder.
I mere end 20 år beskæftigede han sig med det internationale hjælpesprog interlingua, og blev bestyrelsesmedlem i Dansk Interlingua Union.
Se også
- BRCs biografi hos verdensunionen for interlingua websiten (på interliguansk)