Projekter/Amstrad Manuskript

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Introduktion

I starten af Februar 2011 havde Mads havde taget sin egen Amstrad 6128 da floppy drevet ikke rigtigt virkede, så vi skulle reparere dette, hvor efter Finn Verner Nielsen forespurgte os Uffe Jakobsen, Mads og Carsten Jensen om vi kunne kigge på at overføre nogle filer fra en Amstrad til noget mere moderne. Det lød som en spændende opgave for os, så vi takkede pænt ja.

Dagbogen

Der blev kun arbejdet på projektet om torsdagen hos DDHF

Dag 1

Amstrad maskinens 3" Diskette

Vi fik en håndfuld 3" disketter hvorpå der lå et manuskript fordelt i forskellige kapitler.

Vores første opgave i hele forløbet startede med at få en Amstrad diskette overført til et medie læsebart på en PC, Det viste sig ikke at være en løsning der var lige til at gå til. Diskettedrevet der sidder i Amstraden har et 26 bens stik, hvor et "almindeligt" floppy drev som vi kender det i dag til pc er på 34 ben, dvs 3½" og 5 1/4" diskettedrevene. Hvis det havde været det og det var kompatibelt, ville vi have været i stand til at læse disketten med en Kryoflux som kan læse mange forskellige formater hvis man sætter et diskettedrev til, dog var der lige et problem, softwaren var ikke helt udviklet til at kunne læse Amstrad disketterne, så nemt skulle det heller ikke være.

Vi lavede noget hurtigt research og fandt frem til at Amstrad 6128 har en ekstern floppy port som er ben kompatibel med de gamle 5 1/4" floppy drev, ved at sætte et 3½" drev på denne ville vi kunne formatere en 3½" diskette til at bruge til Amstrad'en. Vi manglede dog et af disse gammel dags kabler med en printkant konnektor.

Mads og Uffe havde begge et liggende derhjemme, så de ville tage et med efterkommende torsdag, samt vi ville tage nogle floppy drev med af forskellige mærker/modeller.

Dag 2

Dag 2 kunne næsten være revet ud af kalenderen, vi kom ikke ret langt, andet end vi fandt ud af at nogle af de guides vi havde fundet på internettet ikke viste de rigtige informationer, fx var ben 1 på floppy kablet ikke ben 1 som de havde vist på deres tegning, men ben 34, hvilket gjorde vi brugte meget tid på at finde ud af hvad var hvad.

Vi fik aldrig 3½" drevet op at køre denne torsdag der var ingen forbindelse til drevet, hvis kablet var vendt på éen måde, og drevets aktivitets diode lyste konstant når kablet var vendt på den anden måde. Så var der en lille kortslutning der skulle laves mellem ben 1-2 eller var det 33-34? det var her forvirringen blev komplet, for hvad var rigtigt i forhold til de guides vi havde læst op på? Så Mads tog kontakt til forfatteren af en af de guides vi havde fundet for at høre om hvordan drevene ville opføre sig.

Dag 3

Vi kom et stort skridt denne dag. Vi havde fået svar fra forfatteren af en af guidesne som vi havde læst på og konstaterede at de to reaktioner som det eksterne diskette drev gjorde var begge forkerte. Efter nogen tids undersøgelse fandt vi ud af at det kabel som vi hidtil havde brugt var forkert lavet, men heldigvis havde vi et andet der virkede, så nu havde vi adgang til et eksternt diskette drev, men her stødte vi på et nyt problem, hvordan formaterede vi en diskette? Efter endnu en god gang research fandt vi ud af at det skulle gøres via CP/M og en kommando i form af et program. Vi kiggede på alle de disketter vi havde til rådighed til Amstrad'en og kunne ikke finde denne kommando. Nu var gode råd dyre, men vi gav ikke op, der måtte være en kommando eller et program til at formatere disketter, efter vi kiggede CP/M system disketterne igennem faldt vi over et program der kunne kopiere enten disketter eller filer, samt formatere disketter.

Så langt så godt, nu var det tid til at overføre manuskriptet til 3½" disketter, vi havde endda fundet et lille program CPCDiskXP som kunne overføre Amstrad'ens 3½" diskette til en fil på PC, men vi måtte låne foreningens stationære pc til dette, da programmet kræver adgang til en rigtig floppy controller, og kan ikke benytte et USB floppy drev.

Overførslen af filerne gik ret så dårligt, vi kunne ikke læse noget indhold på dem, og flere af dem synes at være tomme. Vi konkluderede at det diskette drev der sidder i Amstrad 6128 er et single density drev, og de disketter manuscriptet er skrevet på er double density. Vi kunne ikke teste denne teori da vi ikke havde havde adgang til en amstrad maskine med et double density drev. Vi fandt også ud af at manuscriptet muligvis var skrevet i LocoScript som er Amstrad'ens tekstbehandlings program.

Dag 4

I den mellemliggende tid havde Finn anskaffet en Amstrad PCW 8512 "Joyce plus" som havde et double density drev, samt et single density drev. Denne stod klar til brug da vi ankom denne torsdag aften.

Det tog os lidt tid at finde ud af hvilket drev var double density, og hvilket var single density, samt at formatere disketter osv på denne. Vi begyndte så at teste overførsel fra 8512 maskinens double density drev til single density, sætte single density disketten i Mads' Amstrad 6128 og kopiere filerne fra single density disketten til en 3½" diskette, videre derfra op til foreningens PC og overføre til en hel fil i diskette formatet .dsk samt trække filerne ud af disketten og lægge dem som filer på PC'en.

Alt dette gik ret godt, vi fik overført de 4 double density disketter som hver har 2 sider til 3½" disketter med Mads' amstrad som mellem-maskine til PC. Det skal lige siges at 8512 maskinen ikke havde det samme eksterne floppy interface some 6128'eren, men da vi nu kendte så meget til denne maskine og overføre disketter her igennem var det en snild sag at bruge som mellemlager.

Vi havde også fundet flere programmer som kunne konvertere LocoScript til ren ascii tekst eller RTF formatet. Men de var langt fra perfekte.

Dag 5

Denne dag måtte vi undvære Mads, men han var nu med os alligevel, han havde i ugen op til denne torsdag aften kodet et lille php script som konverterede locoscriptet til text format, ud over det havde han lavet forabejdet med at gemme teksten i .pdf og .odt (Open Document Text) samt .rtf.

Vi kiggede hurtigt dokumentet igennem hvor Uffe fandt et lille afsnit som ikke hørte hjemme nogen steder. vi begyndte så at kigge slutningen af kapitlerne igennem, da det var der han fandt det lille afsnit, for at se om der var andre steder der var fejl, det var der ikke. Vi undersøgte kapitlet der havde fejlen, på amstrad'en, for at se om teksten også så sådan ud der. Det gjorde den ikke, så det lille afsnit blev slettet fra dokumentet.

Dokumentet blev afleveret til Finn som sørgede for at sende det videre til damen som er datteren til forfatteren.


Manuskriptet hedder : Patience Brings Roses, er på ca 70.000 ord, 272 sider. Foregår i perioden mellem 1940 og 1988, noget af materialet er baseret på fakta, og andet er fiktivt.

Af copyright hensyn er intet af dokumentet lagt ved her.

Tekniske detaljer

Kabel forbindelse

Den eksterne port på Amstrad 6128 er ikke korrekt med brugen af standard floppy kabler. Stikket er vendt om så pin 34/33 er pin 1/2. Bruger man et standard kabel skal man enten bruge et kabel hvorpå der ikke er nogen kodning på stikket, eller bruge et floppy drev som ikke er kodet. Som udgangspunkt går vi ud fra at print kant stikket som bliver brugt til 5 1/4" stikket er kodet, hvilket gør at ledningen med den røde stribe på fladkablet er pin 34.

Pin 33/34 skal kortsluttes.

Der er mere info om ekstra muligheder, så som at skifte til side 2 på drevet, samt bytte om på drev A og B på CPC Wiki.


Opstart af CPM

For at kopiere disketter med CPM, skal CP/M System disketten bruges (disk 1). Opstart af CPM foregår med kommandoen (dansk amstrad)

øcpm


Som i manualen er betegnet som

|cpm


Kopierings software

Man kan kopiere disketter med programmet der ligger på CP/M System Disketten.

disckit3

Som er et menustyret program der kan formatere, kopiere disketter og filer. Det understøtter flere diskettedrev.

Udtræk af data til PC

Udkopiering kan ske med CPC Disk XP. Man kan dumpe en disk til en .dsk fil, og/eller man kan trække enkelt filer ud. Programmet er ganske intuitivt.

Download

System disketter kan findes her på CPC Wiki

CPC Disk XP kan bruges til at kopiere 3½" disketter på en Windows PC (pc'en skal have en rigtig floppy controller for at virke): CPC Disk XP