Modem

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Akustisk modem

Datakommunikation i mekaniseret binær form eksisterede i årtier inden computeren. Hvis vi ser bort fra Morse-telegrafen, så blev det første transmissionsnet etableret fra 1933 som Telex. Systemet opererede med 50 bit per sekund, dvs. ca. 5 tegn kunne sendes i sekundet. Det var hurtigt nok for de mekaniske skrivemaskiner, der blev brugt som modtagere. Med computeren opstod der et behov for langt højere hastigheder. Problemet ved at sende binære signaler er at de forvanskes mere og mere ved højere hastigheder. Derudover kræver Telex en dedikeret linje til telefoncentralen. Løsningen blev at modulere den binære datastrøm over en bærebølge som en lydform, og demodulere ved modtagelsen. Deraf ordet Modem. Modemmer til kommerciel brug dukkede op i begyndelsen af 1960'erne. I starten begrænset til en hastighed på 110 bit per sekund (også baud fra det første 5-bit tegnsæt - Baudot). Allerede i 1970 var 2.400 baud modemmer tilgængelige.

Telemonopolet

Af historiske grunde havde telefonselskaberne eneret på tilslutning af enheder på telefonnettet. De skulle garantere driftsikkerheden — forhindre at nettet blev overbelastet, eller ikke-kompatibelt udstyr fra andre lande blev koblet på. Man skulle leje sit modem gennem telefonselskabet. De havde et mindre udvalg, som var blevet godkendt af P&T. Den nemmeste måde at omgå det var med et akustisk modem. Det virker ved at man ringer op på telefonvæsenets drejeskivetelefon, får det andet modem i røret, og sætter telefonrøret i en kasse med en højtaler/mikrofon kombination. Derefter gennemføres transmissionen.

Telemonopolet blev langsomt blødt op. Det begyndte med at man kunne bruge egne telefoner. Det var alligevel blevet umuligt at håndhæve monopolet. Og hvis man var et stort verdensomspændende firma, kunne man få typegodkendt et modem. Disse kan ses med firmalogo og en P&T mærkat.

Lasat 33.600 baud modem

LASAT modemmer

LASAT Communications i Nordjylland designede, producerede og markedsførte modemmer designet af Jacob Jensen. LASATs markedsandel var i 1999 ca. 40% af det danske modem-marked og 8-10% af modem-markederne i Norge og Sverige.

Galleri