COMAL/blogging

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Indlæg fra Poul-Henning Kamp's blog i Version2


Torben Mogensen 6. apr. 2012 - 12.11

COMAL til BBC Micro

COMAL blev også implementeret på Acorns BBC Micro. Den blev leveret i en ROM (ligesom Pascal og C oversætterne). Acorns egen BBC BASIC lignede på mange punkter COMAL (procedurer, while- og repeatløkker osv.), så COMAL var ikke den store succes på BBC Micro, og nok primært rettet mod skoler, der havde COMAL i forvejen.

Selv stødte jeg på COMAL (eller egentlig RC-BASIC) i 1977, hvor den fandtes på Greve Gymnasiums RC-7000 computer. Nogle år senere blev jeg kontaktet af et forlag, der havde set en bog "Pascal from BASIC", som de gerne ville oversætte og ændre til at bruge COMAL i stedet fra BASIC, så den skulle hedde "Fra COMAL til Pascal", og de spurgte, om jeg ville oversætte bogen med de nødvendige modifikationer. Jeg fik bogen til gennemsyn, og konkluderede, at meget af bogen blev brugt på at forklare løkker og procedurer, der allerede fandtes i COMAL, og kun meget lidt om de mere avancerede dele af Pascal. Så jeg sagde til forlaget, at en "Fra COMAL til Pascal" bog skulle skrives fra grunden i stedet for. De opgav så ideen, selv om jeg tilbød at skrive en sådan bog. Men da COMAL allerede på det tidspunkt havde toppet, var det nok godt det samme.


Lars L. 6. apr. 2012 - 16.18

Det var min onkel

Jeg er nevø af Børge Christensen, og tilbragte mange timer med at sidde og programmere i Comal 80 på hans skiftende computere i hjemmet.

Det var dengang i 2. halvdel af 70'erne, når jeg var på besøg i deres hjem i Tønder.

Men da jeg selv "kun" har rundet de 45 år nu, så kender jeg ikke den tidlige historie, med udviklingen af Comal 80 og arbejdet med datalære på Tønder Statsseminarium.

Børge lever jo ikke mere, og jeg mener ikke at jeg har noget liggende fra dengang. Det er - som i skriver - efterhånden mange år siden.


Niels Grove-Rasmussen 6. apr. 2012 - 18.17

COMAL i læreruddannelsen

Da jeg sidst i 80'erne uddannede mig til folkeskolelærer, lavede jeg en afløsningsopgave til linjefaget matematik i form af et COMAL-80 program til deskriptiv stistik. Platformen var UniCOMAL på IBM PS/2 (Model 30). Jeg har nogle af disketterne liggende, men ikke noget diskettedrev... Opgaven var iøvrigt lige ved at blive afvist, fordi læreren ikke forstod koden (der naturligvis skulle afleveres på papir). For eksempel havde jeg brugt "dynamisk tildeling" med operatoren "+=", hvilket som udgangspunkt for vurderingen ikke var muligt... Senere blev jeg som vikar i grundskolen sat til at undervise en 6. klasse i COMAL-80. Denne gang Commodore 64 med delt diskdrev. Der var ikke noget materiale, så det kørte på rutinen ;-) Pigerne var lidt svære at motivere - en tælleløkke var ikke inspirerende.


Arne Christensen 8. apr. 2012 - 21.09

Før og efter COMAL-80's storhedstid

I 70'erne brugte jeg en af de tidlige COMAL-versioner på RC7000 (= Data General Nova 1200), bl.a. på Greve Amtsgymnasium, som Torben Mogensen henviser til (http://www.version2.dk/blog/comals-historie-44732#comment-198830). Det var den implementation, som et par kvikke lærerstuderende på Tønder Statsseminarium havde lavet ved at modificere Data General's BASIC-fortolker (noget af en bedrift eftersom de jo i udgangspunktet ikke anede noget om programmering og det hele var i assembler). Hvordan Børge Christensen havde lokket kildeteksten ud af Regnecentralen er mig stadig en gåde...

Efter jeg blev færdig på gymnasiet startede jeg på datalogistudiet i 78 og blev et halvt år efter hyret af Mogens Pelle (nævnt af Henrik Pedersen http://www.version2.dk/blog/comals-historie-44732#comment-198837), som var begyndt at bygge Z80-baserede computere til skolemarkedet. I begyndelsen leveret med en COMAL-implementation fra Institutet for Datateknik (nævnt i http://www.version2.dk/blog/comals-historie-44732#comment-198820), men efter Mogens havde prøvet mig lidt af, satte han mig til at lave en implementation af COMAL-80. Sproget blev pudset af mens det blev implementeret, så jeg snakkede en del med Børge Christensen. I bagklogskabens lys var det vanvittigt at sætte en student uden projektkendskab til den slags, og det tog en rum tid - men resultatet blev rimeligt godt.

Jeg har ikke ret meget liggende mere af tingene fra dengang. Men når nu England bliver nævnt, vil jeg lige sige, at COMAL-80 blev rigtigt stort derovre. Omkring år 2000 købte jeg en lommecomputer (Psion 5mx) fra en engelsk firma til brug som kalender mm. Den kom med et fortolket sprog kaldet OPL (Organiser Programming Language). Jeg skulle naturligvis lige se, hvad det var for noget, og fik et mindre chok, da jeg opdagede, at det var COMAL-80 - bare under et andet navn! Intet var forandret... Jeg har 2-3 af de maskiner endnu.


Freddy Dan Dalgas Kristiansen 10. apr. 2012 - 13.12

COMAL til ZX-Spectrum, Amstrad, CP/M, COMET, Amiga, mm.

Mit navn er nævnt et par gange her på siden og jeg arbejdede med COMAL i en del år - indtil 1991 faktisk.

Jeg arbejdede for mig selv op indtil 1989 (hvor Børge, som jeg arbejdede en del sammen med, døde) og derefter flyttede jeg til København og arbejdede for UniComal (COMAL til PC og Unix) indtil 1991. Jeg lavede først en ZX-Spectrum version (som faktisk kan findes til ZX Emulatorer i dag). Derefter lavede jeg en Amstrad CPC 464, 664 og 6128 version - både på disk og dongle.

Jeg lavede en generel CP/M version, der kunne konfigureres til alle CP/M maskiner - og en del af navnene på denne side (Butler, COMET, Memotech og andre). Ja - der er meget, nok for meget til lige at skrive det her - men jeg er sikker på at jeg kan hjælpe jer med at få noget af historien på plads. Jeg tror også at jeg kan finde Jens Erik, Mogens, Lars eller Alex fra UniComal (det er dem der lavede Commodore 64 versionen, PC versionen og Unix versionen) - de ved helt sikkert mere.


Freddy Dan Dalgas Kristiansen 10. apr. 2012 - 20.05

Lidt flere navne...

UniCOMAL bestod af et femkløver: Mogens Kjær, Lars Laursen, Jens Erik Jensen, Palle Pedersen og Alex Deichmann Jakobsen (indtil jeg kom til som nr. 6). 3 af disse kan findes på LinkedIn ved at søge UniCOMAL.

Uden for landets grænser har jeg solgt COMAL til USA (Len Lindsay, Madison, WI - forfatter af flere bøger var distributør), Tyskland (Derek Belz, Föhr), Det polske undervisningsministerium (jeg burde stadig have en konto i Polen med nogen Slotties på:-) - og jeg huske tydeligt køreturen til Warszawa med Børge i bilen) og så kan jeg huske at der var en del aktivitet i Holland og Belgien om COMAL.

I tyskland var det primært versionen til Amstrad (Schneider dernede), de andre steder var det den generelle CP/M version. CP/M versionen kan downloades fra http://www.schorn.ch/cpm/zip/comal.zip og køres i en CP/M emulator på PC'en.


Bo Stern 25. maj. 2012 - 19.55

Butler og Comal-80

COMAL-80 var ligeledes (heldigvis) det første sprog jeg fik berøring med, på Comet'en, stor tak til Arne Christensen for det! Senere hen da jeg fik fingrene i Z80 assember, og havde upgraderet til en Butler, blev jeg bedt af Butler distributøren (Bogika) om at pudse en extension af som jeg havde puslet med - GRAFIKB. Den indeholdt en række grafiske primitiver, som udnyttede Butlerens spændende bitmapped display, og som kunne kaldes direkte i COMAL koden. Sidenhen byggede de koden ind i Butlerens ROM så den kunne kaldes både fra COMAL og Compas Pascal.


Povl H. Pedersen 28. aug. 2012 - 12.13

Jeg brugte Comal F-73 i

Jeg brugte Comal F-73 i ungdomsskolen i Haderslev i 1979. Vi kørte det på en SC Metric minicomputer på Haderslev Statsseminarium. Computeren havde 3 terminaler, 8" disketter, 1 til OS boot, 1 til data, samt hulstrimmels læser/skriver. Der var ekstern stregkortslæser. Det var en smart maskine der viste indholdet af current program counter med lysdioder på maskinen. Bootstrap var via nogle hex kommandoer for at få den til at loade fra floppy.


Thomas Knudsen 28. aug. 2012 - 14.10

Re: Jeg brugte Comal F-73 i

Christianshavns Gymnasium havde omkring 1980 en Alpha-LSI (leveret af SC-Metric), af samme art som den Povl beskriver: 2 stk 8" diskettedrev, 32 kB ferritkernelager.

Der var tilsluttet 2 teletypes med hulstrimmelskriver/læser, to 80x24 skærmterminaler, en 132-tegns matrixprinter, og en (optisk?) hulkortlæser.

Boot skete (hvis jeg husker korrekt) ved at man på frontpanelet indtastede en "hop til 0100h"-kommando. På adresse 0100h lå åbenbart et lille ROM-program, som indlæste en hulstrimmel fra Teletype 1 (altså helt bogstaveligt en bootstrap). Hulstrimmelen indholdt en lille bootloader, der kunne læse styreprogrammel ind fra diskettedrevene.

Der var flere forskellige systemer at vælge imellem, bl.a. en basicfortolker og den lynhurtige Uppsalabasic (som muligvis var en compiler).

Men til daglig bootede vi op i et system der præsenterede sig som "Multi user Comal" - og så kunne vi ellers sidde i frikvartererne, og efter skoletid og brede os i alle de ca. 24 kB der var til overs når systemet var læst ind. 24 kB - det var m.a.o. 6 kB pr. bruger...

Det var et meget lærerigt "open shop" miljø - og Comals lysende klare præsentation af principperne i struktureret programmering var en vigtig del af processen.


Thomas Knudsen 28. aug. 2012 - 14.47

Re: Jeg brugte Comal F-73 i

Muligvis kan der findes lidt detaljer i "Rapport om forsøg med datalære ved Christianshavns Gymnasium 1980-1981", hvor de to ildsjæle bag (lektorerne Eva Nørreslet og Birthe Olsen) samler op på undervisningsforsøget.

Jeg har ikke selv læst rapporten, men google har støvsuget arkiver og refererer til den henne på http://books.google.dk/books/about/Rapport_om_fors%C3%B8g_med_datal%C3%A...XcQyHQAACAAJ&redir_esc=y

Forsøget blev i øvrigt efterfulgt af et nyt ca. 1982-84, med datalogi, programmering, og numerisk analyse integreret i matematik og fysikundervisningen på den matematisk-fysiske linje.

Materialet var eksamensstof: vi fik ved studentereksamen maj/juni 1984 en tilpasset eksamensopgave, hvor en af de ordinære opgaver var pillet ud og erstattet af en opgave der kunne løses med (skrivebordskørt) numerisk analyse.

På det tidspunkt var Christianshavns Gymnasiums Alpha-LSI erstattet af en DDE-1 (?): Et 8 bruger system, hvor 8 brugere havde hver sin 48 kB lagerblok, og deltes om en enkelt Intel 8085 8-bitsprocessor.

Her var primærsystemet også en Comalvariant, som blev læst ind fra et fastpladelager på (hele) 5 MB. Det var enormt, så det blev da også splittet op i to logiske dele på hver 2.5 MB - så var det lidt lettere at håndtere backup på 160 kB 5 1/4" disketter. :-)