Binært Kugleur

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning

Niels Gravesen, Varde, har i 2015 foræret DDHF et meget specielt ur, et mekanisk Binært Kugleur. Hvert minut sendes en kugle ned gennem kanaler på en sindrigt udskåret bane (af træ) og tæller uret et minut frem. Uret tæller fra 00.00 til 23.59 og begynder så forfra. Timetallet vises binært med 5 visere der repræsenterer henholdsvis kl. 1, 2, 4, 8 og 16, og minuttallet vises tilsvarende med 6 visere, der repræsenterer henholdsvis 1,2,4,8,16 og 32 minutter.

Urskiven

Til højre ses 'urskiven' med alle de udfræsede kanaler, hvor en kugle løber ned hvert minut. Tiden vises af de små lyse 'vinger' der sidder til højre i kanalerne: De øverste 6 vinger viser minuttallet på binær form. Vinger der peger til højre betyder 0, og vinger til venstre betyder 1. Af de 6 minut-vinger er den øverste bageste binære ciffer, og den nederste er det forreste (sjette) binære ciffer i minuttallet. De 6 vinger på billedet viser minuttallet 000110, altså decimalt 6 minutter.

Tilsvarende viser de nederste 5 vinger til højre timetallet på binær form (med bageste ciffer øverst). På billedet viser vingerne tallet 00010, altså decimalt 2 timer. Uret viser derfor, at klokken er 02.06.

Når den næste kugle løber ned, vil den vippe den øverste vinge til venstre, og kuglen vil derefter løbe ned ude til venstre uden at røre flere vinger. Det betyder, at minuttallet ændres til 000111, altså 7 minutter.

Siden Binær Kugleur viser en tegning af 'urskiven' og forklarer mere om visning af tiden og nulstilling af timer og minutter. Før start af kugleuret kan man indstille uret på et vilkårligt minut i døgnet. Men det kræver omhyggelig indstilling af alle vingerne på uret og placering af to hjælpekugler. Indstillingerne for hvert minut fremgår af Indstillings-tabeller. På siden er der 3 tabeller. Tabellen øverst til venstre viser alle tallene 1-60 på binær form. Det bruges til at indstille minuttallet med vingerne A-B-C-D-E-F og timetallet med vingerne G-H-I-J-K. Tabellen øverst til højre viser indstillingen af hjælpevingerne L-M-N for hvert minut samt placering af en hjælpekugle lige under vinge B. Tabellen nederst på siden viser indstillingen af hjælpevinge O for hver time samt placering af endnu en hjælpekugle lige under vinge I. De to hjælpekugler (eller nulstillingskugler) sikrer nulstilling af minutterne hver time og nulstilling af timerne hvert døgn.

Niels Gravesen har 2014 skrevet en lille historie om, hvordan Kugleuret blev til.


Chr.Gram, marts 2015

Niels Gravesen har optaget nogle videoklip med beskrivelsen af tilblivelsen af Kugleur version 1. Filmen varer 10 minutter.