WordStar

Fra DDHFwiki
Spring til navigation Spring til søgning
Redigering med højre margen ved 60

Til mikrodatamater var WordStar en af de absolut første og mest populære fuldskærmseditorer. Nok især, da den var skrevet til at være nem at portere. Den var udviklet af MicroPro til CP/M i 1978. Der blev gjort meget ud af at gøre den nem at bruge for begyndere. F.eks. starter den op med at bruge en tredjedel af skærmen til hjælpetekster. Erfarne brugere lærte hurtigt at taste H0 for at få mere plads til deres egen tekst.

WordStar kombinerer redigering og formatering ved at vise en tilnærmelse af hvordan teksten vil se ud som udskrift. Dette begrænser sig dog primært til at vide, hvor lang linjen er, og lave lige højremargen mens man indtaster.

Der er en kontrolsekvens til at lave fed, høj og lav skrift m.m., men det bliver vist som "^B" i teksten, hvor "B" er en bogstavkode for attributten. Centrering har også en sekvens (Ctrl+O C), men bliver fremstillet ved, at WordStar beregner hvor mange mellemrum der skal sættes ind. De eneste dot-kommandoer, som WordStar forstår ved skærmformatering, er dem der bruges til at beregne hvor printeren vil skifte til ny side. Dette vises ved at WordStar tegner en linje med vandrette streger.

Filformat

WordStar var det første populære program, som gemte brugerens tekster i et proprietært binært format istedet for almindelig ASCII. Det var dog ret trivielt at decode. WordStar satte den højeste bit på det sidste bogstav i alle ord, og koder såsom start/slut på fed skrift var en kontrol-kode fra 01 til 31. Brugerne forventede stadigvæk at en teksteditor kunne åbne konfigurationsfiler, kildetekster m.m. WordStar gjorde dette muligt ved a man kunne redigere "Non-document" filer.