Lyspen
Tidlige lyspenne anvendtes i forbindelse med grafiske skærme og designprogrammer såkaldte CAD programmer (Computer Aided Design). Nå man skulle markere et punkt blev lyspennen sat op mod skærmen. En fotocelle registrerer når skærmens elektronstråle rammer det punkt hvor lyspennen er. Computeren kan dermed beregne koordinaterne. Denne brug er dermed stærkt forbundet til billedrørsteknologien.
En lyspen er et meget simpelt produkt. Det består udelukkende af et rør, en fotocelle og en ledning. Det er billigt at fremstille og blev også solgt til hjemmecomputere. De har dog den ulempe at brugeren skal typisk række henover tastaturet for at føre lyspennen op til skærmen. Det er trættende ved længere tids brug. Da grafiske brugergrænseflader blev mere almindelige blev det computermusen, som blev det foretrukne pegeredskab.
Nu bliver lyspennen anvendt til at scanne en stregkode og via fotocellen afkodes teksten i stregkoden. Indsættes mellem tastatur og terminal/PC, og stregkodens indkodede tegn optræder derfor som var de tastet ind på tastaturet. Lyspenne eller andre typer af skannere anvendes i dag typisk til datafangst - identifikation af varer i detailhandlen o.lign. - men kan også bruges til at styre et program til at udføre en given funktion.
Læs mere om lyspennen på Wikipedia: Light pen.