IBM 1419 Checklæser
Indgår i en stor serie af dokument-læsere udbudt af IBM i perioden 1934 – 2005. Mest kendt i Danmark er nok IBM 1419 til checkindlæsning og –sortering i banker og sparekassers databehandlingsafdelinger.
Se listen af IBM's dokumentlæsere her : [[1]]
Disse dokumentlæsere er af typen ’Magnetic Ink Character Readers’ (MICR). – magnetskriftlæsere. Mere om dette senere i artiklen.
Checks
Checks var et betalingsmiddel man anvendte i stedet for kontanter, især til udveksling af større beløb, ikke mindst i erhvervslivet. I check-systemets sidste år blev det også stærkt benyttet af privatpersoner ved handel i supermarkeder o-.lign., ofte til store irritation for de øvrige i køen, da betaling med check krævede beløb påført på stedet (undskyld, men må jeg låne en kuglepen ?) og visning af ID-kort.
Checkhæfter med 25 blanketter blev udstedt og sendt til kontohaveren fra det enkelte pengeinstitut. Betaling med check forudsatte at der var penge på kontoen; alternativt kunne den ikke indfries af modtager. I så fald kaldte man dem ’gummicheck’s’
Check’s kunne i modsætning til kontanter sendes med posten som gavechecks.
Som betalingsmiddel blev check’s gradvist afløst af Dankortet og andre betalingskort.
”Den store Danske” skriver om check’en: [[2]]
Der er naturligvis også stram lovgivning omkring brug af check’s: [[3]]
Checkbehandling af modtagene blanketter på datacentrene
Eksempelvis modtog man i Sparekassernes Datacenter (SDC) omkring 100.000 checks – bankchecks indløst i sparekasser – og andre omkring 100.000 checks – sparekassechecks indløst i banker – på daglig basis til en henholdsvis dags- og aftenoperation, dvs. indlæsning og sortering på IBM 1419.
Andre pengeinstitutters datacentre har haft samme ’oplevelse’.
Her et par billeder af IBM 1419 i drift
Checkene– blev først indlæst og data overført til magnetbånd samtidig med udskrivning af en kontrolliste. Herefter blev checkene sorteret på HREG-nummer (et 4-cifret hovedregistrerings nummer) hvilket krævede 4 gennemløb for at den enkelte check kunne sendes til den udstedende filial.
Resultaterne af de mange checkregistreringer på kryds og tværs var en daglig clearing (udveksling af kroner/ører) mellem pengeinstitutterne.
Udskrivning af check’s på datacentrene
En følsom sag med værdiblanketter, f.eks. når Kommunedata / KMD skulle printe/udskrive check’s fra kommunerne til en række borgere.
De trykte blanketter, ofte med billeder af rådhus el. lign., og med borgmesterens fortrykte underskrift skulle opbevares i aflåste burvogne for ikke at kunne misbruges. Første og sidste checknummer blev registreret så der ikke kunne fuskes med blanketterne. Ved fejlprint skulle de fejltrykte checks registreres og destrueres.
CMC-7 skriften til maskinel registrering
Der er i princippet to typer maskinel aflæsning: Optisk eller magnetisk.
Informationer på danske checks er påført med jernholdigt trykfarve, således at det kan magnetiseres under indlæsning i IBM 1419 og tilsvarende dokumentlæsere. Den anvendte skrifttype på danske checks hedder CMC-7 og er udviklet af franske Bull.
Linjen på danske check’s identificerer udsteder, kontonummer mv.
• Det første sæt på 9 cifre identificerer udsteder, pengeinstituttets identifikationsnummer • Det næste sæt angiver kontonummeret hvorfra pengene skal trækkes – oftest 10 cifre langt – bestående af et HREG nummer + kontonummer inkl. checkciffer • Tredje gruppe indeholder checkblankettens nummer svarende til der fortrykte i blankettens øvre højre hjørne (alm. tryk og font).
Ovenstående er fortrykt når man modtager sit checkhæfte, men efterfølgende skal check’en påføres det beløb i magnetskrift, som udsteder har påført med kuglepen ved udstedelsen. Det gøres i det pengeinstitut / filial i kassefunktionen som modtager check’en inden den sendes til datacentret.
Bog om CMC-7 skrift, krav mv.: - udgivet af a/s dansk formulartryk (årstal ukendt)
Begrebet ’check’ i 2022
Når der i politiske relationer tales f.eks. om en ’grøn check’ eller ’varmecheck’ er der ikke tale om at udstede fysisk blanketter, men om en simpel elektronisk overførsel fra offentlig til privat konto.
Fremstilling af checks
Der stilles store krav til blanketpapiret til en check, som både skal kunne håndteres fra hånd-til-hånd og senere kunne indlæses i en maskine. Her er en lille artikel fra 1964 inkl. et par eksempler på både check og girokort.
Blanketpapir til optisk og magnetisk scanning
Bog om CMC-7 skrift, krav mv. følger