BLS Pascal
Anders Hejlsberg udviklede en Pascal compiler for NASCOM 2, som blev markedsført under navnet Blue Label Software Pascal Compiler eller BLS Pascal. BLS Pascal blev leveret på kassettebånd eller var en ROM på 12 K, som blev sat i computeren. Pascal programmerne blev indlæst fra kassettebånd, og det var derfor nødvendigt at have både oversætter og editor i samme program således at man kan både oversætte og køre sin kildekode uden at forlade programmet. Det gjorde BLS Pascal til et integrated development environment.
Med en størrelse på 12 Kilobyte, så er kun en delmængde af standard Pascal implementeret. Bruger-definerede typer, set
(mængder) og filer er ikke tilgængelige. Typen char
er blevet erstattet med string
.
Det var et bevidst kompromis for at kunne give mere RAM til brugerens programmer.
Virkemåde
Der er mange lighedspunkter med Hejlsbergs efterfølgende COMPAS Pascal. Først og fremmest fungerer kommandolinjen på samme måde. Man starter editoren med 'EDIT', Oversætter til RAM med 'COMPILE', kører det med 'RUN' og sletter programmet i hukommelsen med 'ZAP'. Alle kommandoer kan forkortes til ét begyndelsesbogstav.
Den primære forskel er i editor-kommandoerne. Alle kommandoer angives med CTRL-tasten eller cursor-tasterne (Ja, Nascom havde dem). F.eks. for at flytte cursoren 14 linjer ned taster man CTRL+N. For at afslutte editoren og komme tilbage til kommandolinjen tastes CTRL+X. Allerede her eksisterede kommandoer til at markere og flytte en blok af kode. Noget som fulgte med til COMPAS Pascal.
Til sidst kan nævnes at hvis der var en fejl i programmet under oversættelse, så stopper oversættelsen ved første fejl og viser linjen. Brugeren kan derefter trykke på mellemrumstasten for at gå i editoren og rette fejlen.
Eksempel
Følgende skærmbilleder viser hvordan man indtaster et program, retter en fejl og kører programmet. Til eksemplet er brugt et — meget ineffektivt — program til beregning af Fibonacci tal.
Nascom Pascal
Lucas Logic overtog distributionen i Storbritannien af BLS software fra december 1981, hvilket betød at det kunne købes fra alle Nascom forhandlere. Samtidig blev navnet ændret til Nascom Pascal og version 2.0. Størrelsen er stadigvæk 12 Kilobyte. Standard Pascals char
og type
kommandoer mangler stadigvæk. De væsentlige forskelle er tilføjelsen af en funktion med navnet inp
, som læser en byte fra en port, og code
procedurer, som gør det muligt at indlejre Z80 instruktioner som en liste af tal. Derudover kan hexadecimale tal indlæses i read
og readln
funktionerne.